maandag 31 oktober 2011

Tips voor de donkere dagen

Gisteren maakte ik de Flying Doctors fans onder jullie al lekker met de mededeling dat de vijfde volume van die serie op DVD verkrijgbaar is. En dan is het een leuke bijkomstigheid dat bol.com een actie heeft dat bestellingen gratis verzonden worden.

Hier zijn nog een paar tips voor nu de dagen korter worden, de feestdagen eraan komen en er een koude winter aan schijnt te komen.

DVD: Samson & Delilah
'Samson & Delilah' was voor regisseur èn Aboriginal Warwick Thornton zijn regie debuut. En wat voor debuut! De film won in 2009 in Cannes de prestigieuze Caméra d'Or.
Thornton noemt de film zelf een 'survival love story'. De film toont het leven van twee Aboriginal jongeren; een leven wat niet over rozen gaat; lijmverslaving, verkrachting, geweld, etc. Toch leef je met het tweetal mee. En als de twee geliefden elkaar aan het eind van de film vinden, is er toch hoop. 
Een aangrijpend verhaal en daar krijg je dan nog mooie beelden bij.



DVD: Rabbit-Proof Fence
In de vorige eeuw werden half-bloed Aboriginal kinderen van hun familie gescheiden om opgevoed te worden volgens de regels van de blanken.

Molly, Daisy en Grace, de drie Aboriginal meisjes uit de film, wordt dit ook aangedaan. Ze leggen zich er echter niet bij neer en besluiten naar huis terug te lopen. Een barre tocht van zo'n 2000 kilometer, die hen langs het anti-konijnenhek voert; de 'Rabbit-Proof Fence'.

Een aangrijpend èn waargebeurd verhaal.

Er is ook een boek van de film.



DVD: Balibo
Als ik deze film zie, zijn mijn verwachtingen hoog gespannen. De film heeft dan al een paar prijzen in de wacht gesleept.
De film blijkt echter minder mooi dan ik verwacht had; wel een heftig einde.

Het is een politieke thriller dat het waargebeurde verhaal van verzwegen misdaden ten tijde van de naderende invasie van Indonesië in Oost-Timor anno 1975 vertelt.
Oorlogscorrespondent Roger East (een rol van Anthony LaPaglia) reist naar Oost-Timor en verneemt daar het verhaal van vijf verdwenen Australische journalisten. Hij wil de waarheid boven tafel krijgen en ontdekt dat ze in koelen bloede vermoord zijn. Ondertussen neemt de spanning in Oost-Timor toe en realiseert hij zich dat ook hij gevaar loopt...




DVD: the King's Speech
Colin Firth won een Oscar voor zijn rol als King George VI. En terecht!!!

The King's Speech vertelt het verhaal van King George VI; hoe hij plotseling koning van Engeland in tijde van oorlog moet zijn, maar vooral zijn strijd tegen het stotteren. Daarbij wordt hij begeleidt door stotterspecialist Lionel Logue, een rol van Geoffrey Rush.

Een indrukwekkende film!
En de link met Australië? Dat zijn onder andere de Ozzies Geoffrey Rush en Guy Pearce.



DVD: the Tree
In het begin van de film overlijdt de vader. De film toont hoe het gezin, en dan met name dochter Simone, omgaat met dit verlies.

Getuige en symbool van dit alles is een gigantische boom naast het huis van de familie.
Dochter Simone denkt dat de geest van haar vader in die boom huist en ook moeder vindt troost bij de boom.





DVD: Animal Kingdom
Een film die ook diverse prijzen in de wacht heeft gesleept.
Er wordt dan ook goed in geacteerd. Maar de film kon mij niet zo bekoren.

Animal Kingdom vertelt het verhaal van een zeventienjarige jongen die zich staande probeert te houden in een criminele familie en de detective die denkt hem te kunnen redden van die familie...





CD: Geoffrey Gurrumul Yunupingu
Luister zelf! De muziek van de blinde aboriginal Geoffrey Gurrumul Yunupingu is echt bijzonder. Etnisch, maar ook modern!

Hij sleepte al diverse prijzen in de wacht, is in Europa de best verkopende artiest in de categorie wereldmuziek en sierde ook al de cover van 'Rolling Stone Magazine'.

Een paar jaar geleden trad hij op in Amsterdam. Ik was erbij en heb genoten!
Wat een bijzondere muziek!


CD: Lisa Chappell - When Then is Now
Voor de McLeod's Daughters fans onder jullie; Lisa Chappell (Claire in McLeod's Daughters) heeft een paar jaar geleden een cd gemaakt.

Hiernaast een van de nummers van die CD.





Boeken: Tamara McKinley
In m'n boeken top 10 kwam Tamara McKinley al voorbij met 'Mathilda's laatste dans'.
Maar ze heeft meer boeken geschreven:




Boek: 'De Fatale Kust' van Robert Hughes
Het is een dikke pil en niet echt makkelijk om doorheen te komen, maar als je meer wilt weten over de Britse kolonisatie van Australië dan is dit het boek om te lezen.


Boek: 'Tegenvoeters' van Bill Bryson
In m'n boeken top 10 schreef ik het al; wat heb ik een plezier gehad bij het lezen van dit boek! Het komt niet voor niets op de eerste plaats in die top 10.
Humoristisch boek over Australië! Maar ook veel wetenswaardigheden.




Boek: 'Songlines' van Bruce Chatwin
Nog zo'n boek uit m'n boeken top 10. En ook een erg mooie. Bij het lezen van dit boek vergat ik destijds alles om me heen.




Boek: 'Flying Down Under' van Yolanda Edens
Nog eentje voor de Flying Doctors fans onder jullie.
Een vlot te lezen boek over reizen die Yolanda Edens maakte door Australië. Niet alleen volgde zij de echte Flying Doctors tijdens hun werkzaamheden, ook sprak zij met een aantal acteurs en actrices uit de serie.




Boek: 'So You want to be in Showbusiness!' van Val Jellay
Nog eentje voor de Flying Doctors fans. Een dik, denk formaat telefoonboek, boek vol mooie foto's van Val Jellay's (Nancy Buckley in 'the Flying Doctors') leven in de Australische showbusiness. Ook veel foto's van haar man Maurie Fields (Vic Buckley in 'the Flying Doctors').



Toegift:
Tot slot nog een toegift, voor als ik 25 à 30 jaar jonger was geweest:



En nu ga ik zelf m'n kadobonnen van bol.com opzoeken om mezelf eens te verwennen...





Tv series (468x60)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...